Objave > Mikrofiber krpe, peškiri, vafle

Mikrofiber krpe, peškiri, vafle mikrofiber pranje

Kakve sve WAFLE postoje. Gde se koja koristi. Da li mikrofiber grebe? Koju izabrati?

Mikrofiber krpe i peškiri

Artikal koji je raznovrstan i ima ga u svim industrijama, domaćinstvu, auto industriji, kućnoj upotrebi, zdravstvenim ustanovama, svuda gde možete da zamislite. Verovali ili ne, ova, tako obična stvarčica je promenila svet DETAILINGA kako ga mnogi znamo. Možda se pitate zasto? Mnogi od vas su previše mladi da bi se sećali vremena pre mikrofiber krpa. Znamo da one postoje već blizu 50god. Ali nikada do sada nisu bile ovako kvalitetne i prilagođene za razne primene. Mnogi od vas se ne sećaju vremena kada je najkvalitetnija “krpa” koju ste mogli kupiti bila: “dečija pelena”. Međutim, u odnosu na savremene mikrofiber krpe, razlika je nebo i zemlja.

 

Šta su Mikrofiberi?

Sam naziv govori šta su mikrofiber krpe: MIKRO FIBERI - mikro vlakna koja su većinom ispravljena. Mikrofiberi se označavaju oznakama: 80/20, 70/30 , čak 90/10.

Šta to znaci? Prva oznaka označava koliko ima POLIESTERA u sebi (on daje strukturu), a druga oznaka označava procenat Poliamida (koji mu daje moć upijanja i mekoću).

Kakvih sve mikrofibera ima?

Ovo je veoma zanimljivo. Za koju god primenu mikrofibera da pomislite, postoji poseban mikrofiber za to. 
Počnimo prvo od dimezija: neke standardne veličine su: 40x40cm, 40x60cm i 60x100cm. Naravno, svaki proizvođač može kreirati i drugačije dimenzije, ali ovo su neke standardne dimenzije.


Kakve “debljine” mikrofibera postoje?

Pre svega treba da znate da se “debljina” mikrofibera meri u GSM (Grams per Square Mater). Kao i kada su u pitanju dimenzije, i debljinu krpe može da definiše svaki proizvođač. Naravno, postoje srandardne debljine: 260,300, 420, 550, 600, 850GSM.

Da li “deblje” znači bolje?

Pa baš i ne. Kao što smo rekli, svaki mikrofiber ima svoju primenu. 
Uglavnom, što je veći GSM, to je mikrofiber mekši ili kako bi naš narod rekao “pufnastiji”. Međutim, to ne znači da je mikrofiber “dugotrajniji”, već samo znači da ga ima više po m2.


Još jedan važan parametar koji treba da se navede je: IVICA mikrofibera. Mnogi od vas će se zapitati kakve to veze ima sa performansama. IMA!

Postoje 3 vrste ivica:

  • Sa svilenim porubom
  • Laserski sečene
  • Fizički/Nožem sečenim ivicama

Nećemo detaljno zalaziti u to šta je bolje samo ćemo u par rečenica reći o svakom.

Većina mikrofibera je sa svilenim porubom jer je to najisplativija varijanta ali nije najbolja za vas. Svileni porub moze da izazove grebanje jer je tvrdji.

Laserski sečene ivice: ukoliko se u proizvodnji poveća temperatura lasera (što se često radi da bi se ubrzala proizvodnja), može doći do stvaranja grudvica usled topljenja materijala. One se mogu lako ukloniti da ne bi oštetile površinu.

Fizički sečene ivice: ovo je možda najbolja vrsta mikrofibera. Sečivom se seku veliki buntovi mikrofibera. I ova tehnika ima svoje mane, a to je da se “linja” mikrofiber i zato je potrebno dobro protresti krpu pre upotrebe.

Kako se održava mikrofiber?


Postoje pravila kojih se treba pridržavati kako ne biste oštetili svoje mikrofibere i kako bi im produžili vek trajanja. ALI treba imati na umu da je to potrošni materijal i da posle nekog vremena treba da ga zamenite.
Najbolja praksa je sledeća: nevezano za šta ste koristili krpu, treba da je properete kroz vodu/ručno i ostavite da se prosuši pre nego što je ubacite u veš mašinu.
Druga bitna stvar je da odvojite svoje mikrofibere u zavisnosti od toga za šta su upotrebljeni i posebno ih perete. Znači, krpe koje su korišćene za uklanjanje politure, perete zajedno, krpe za uklanjanje voska/zaštite, perete zajedno, krpe za staklo da perete zajedno…

Treće, mikrofiber nesme da se pere na temperaturi većoj od 60stepeni C, zato što se na visokim temperaturama poliester u mikrofiberu topi, pa se stvrdne i može da grebe površinu. Takođe, smanjuje se moć upijanja.


Četvrto, veoma bitno je da koristite tečni prašak za pranje krpa.Nikako prasak! Prašak, koliko god da se rastvori u vodi, uvek ostane malo čvrstih čestica koje se zadržavaju na mikrofiberu što moze da grebe površinu.

Peto: nikako ne koristiti omekšivač! Omekšivač oblaže mikrfo fibere i tako smanjuje njihovo dejstvo. Što se tiče sušenja, možete u sušilicu da ubacite krpe, ali na neki umereni program sa umerenim temperaturama. Najbolje je da se rastresu krpe i stave na sušilnik da se osuše.

Da li boja kod mikrofibera nešto znači?

Boja kod mikrofibera ne znači skoro pa ništa. Ali znači za vas kao korisnika. Važno vam je gde koji mikrofiber koristite. Na primer, ako koristite neki za uklanjanje polir paste ili zaštite, treba da koristite neku svetlu boju da biste videli ako nešto pokupite sa površine (pošto je svetla boja, lako će se videti). Tako ćete izbeći da čestice vučete po površini i tako ogrebete povrsinu. Krpe koje koristite za felne, oko vrata, motor itd, gde je najprljavije, izbegavajte svetle boje jer se puno prljaju. Bolje koristite neke tamne boje za tu svrhu.

Koje kategoije mikrofibera postoje u zavisnosti od svrhe korišćenja?


Nekoliko je kategorija za mikrofibere a to su: za staklo, za susenje, univerzalne i premium. Za staklo - to su uglavnom tvrde mikro fiber krpe koje su namenjene da brzo i efikasno čiste staklene površine. Postoji jedna posebna mikrofiber krpa koja je namenjena samo za stakla, a to je Wafle Microfiber.

Za sušenje automobila - kod ovoga postoji polemika: vlada mišljenje da ako uzmu krpu sa većim GSM ili što većih dimenzija, da ona neće grebati površinu. To baš i nije tačno. Ukoliko uzmete neku premium krpu za sušenje, recimo 60x100 sa 850gsm, kada se ona natopi vodom, moze biti 1 do 5kg teška.

Zamislite onda, da 5kg vučete po površini svog auta… S druge strane, ako uzmete neku 40x40 650GSM da glancate auto kao završni korak, to već može da bude dobar potez. Dakle, kod prodavaca potražite krpu koja je namenjena za sušenje vozila, jer ona će imati duža vlakna ali ne toliko gusta da bi bila teška ili da se slepe.

Univerzalni mikrofiberi - kao što i naziv kaže, mogu se koristiti za sve. Možete ih koristiti za staklo, za uklanjanje politure, kao prva ruka za uklanjanje zaštite, kada radite dubinsko itd. To su uglavnom jeftiniji mikrofiberi i mogu biti od 260GSM do 450GSM, mogu biti sa ispravljenim mikrofiberom ili zaobljenim mikrofiberom. Nešto što može biti interesantno da znate je da je kod nas Terry/USC mikrofiber je jedna od must have mikrofibera ili 2Face Mikrofiber. Zašto? Zato što gde USC mikrofiber kači na površini 2Face će da klizi i obrnuto. Dakle, ne možete imati samo jedan tip krpe ili samo jednu krpu. Od kako smo počeli našu avanturu u detailingu, za sada imamo preko 4 velike plastične kadice od 60L pune mikrofibera.

Na kraju, glavno pitanje, da li mikrofiber grebe?

Kratak odgovor bi mogao biti I DA I NE. Mikrofiber sam po sebi nikada neće oštetiti površinu. Ono što može oštetiti površinu je ono što se nalazi u njemu ili šta je pokupio ( da li sa površine ili je palo na nju ili kroz pranje ili kada je palo na pod itd…) Naravno, ako dovoljno jako pritisnete, i najkvalitetniji mikrofiber može da ošteti površinu.

Dakle, mikrofiber je stvar na kojij nikako ne treba štedeti. Treba da odredite za šta koristite potrošne mikrofibere, a za šta kvalitetnije, dugotrajne mikrofibere.

BONUS:
 Mi imamo 4 kategorije mikrofibera:

Nov, kvalitetan i čist mikrofiber koje se može, takoreći, koristiti u kuhinji.

Kada se kategorija 1 već malo istroši i opere previše puta, onda ga “downgrade” - ujemo. Sa ovom krpom sada radimo skidanje paste za poliranje, dubinsko pranje i slično.

Kada se već dosta puta koristi u 2 kategoriji, onda ga spustimo za još jednu lestvicu. Tada ga koristimo za oko vrata, štokove, papučice kod auta, oko motora itd.

Poslednja kategorija je kada koristimo krpu za čišćenje samog motora, auspuha, ispod točka, uklanjanje lepka itd.

Posle ovog koraka, nema oporavka mikrofibera na žalost, tu je kraj i mora da se baci.



Napravljeno pre 1 godinu