Objave > Čišćenje enterijera automobila

Čišćenje enterijera automobila

Prljavi enterijer zapazite tek nakon što ste automobil pogledali spolja. Međutim, u enterijer najviše gledate jer unutar automobila provodite više vremena nego pored njega. Ako ste baš ljubitelj i automobil vam ne služi samo za prevoz od tačke A do tačke B, provodićete malo više vremena pored njega, ali i dalje ne više nego što se vozite u njemu. 

U narednih par pitanja i odgovora, pokušaćemo da ukratko pojasnimo kako dolazi do nekih situacija i kako ih je moguće rešiti odnosno očistiti enterijer vozila. Za neke od ovih taktika vam je dovoljan običan mikrofiber i APC, za neke naprednije će vam biti potrebna i auto hemija i poneka mašina.

Zašto je potrebno čistiti enteriijer

Ovo je možda za mnoge glupo pitanje ili se podrazumeva. Ne samo da čišćenjem poboljšavamo vizuelni efekat našeg vozila izunutra da ono izgleda mnogo lepše već i samim čišćenjem i održavanjem produžavamo vek trajanja našeg enterijera. Drugi mnogo važniji faktor je naše zdravlje. Kao običan korisnik motornog vozila ili auta kada ste poslednji put “dezinfikovali” ili očistili neke osnovne delove kao što su volan, ručica menjača, rukohvat, pojas itd. Za mnoge od vas koji imate vozilo čak i 5 godina rekli bi da je verovatno odgovor jednom ili ni jednom. I zato je ovo mnogo bitnie od svega za vaše zdravlje a bonus je dobar izgled i produženje veka trajanja. A i sami znamo da je lakše održavati kada se svake nedelje čisti nego da ga samo jednom godišnje želimo očistiti.

Kakve sve prljavštine imamo u automobilu

Pošto se radi unutar auta većinom imamo dve vrste prljavština, jedna je spoljna (blato, lišće, prašina) i ljudska prljavština (pljuvačka, masnoća kože i drugih stvari sto ljudski organizam proizvodi). I onda imamo “ostalo” a to je sve od kuvane hrane, pića, dima od cigara, kućnih ljubimaca itd. Većinom spoljne prljavštine i ljudska prljavština se može svrstati u masnoće iliti proteinske prljavštine.

Koje sve površine imamo unutar auta

Nekada davno 80tih ili 90tih bi ovaj spisak bio podugačak. Ali u današnje vreme sa štednjom na svim mogućim aspektima, unutar auta imamo većinom plastične površine (čista plastika, plastificirana, lakirana palstika), imamo tkanine, kožne površine (iako u današnje vreme jako mali broj auto ima prave kožne povrsine, većinom su imitacije) i staklene površine.

Kakvu hemiju možemo koristiti za pranje enterijera

Sada ovde se povlaci pitanje kakva je prljavstina? Posto znamo kakve sve vrste prljavstine postoji onda mozemo da vidimo sta nam od hemikalija treba. U vecini slucaja, kazemo da je prljavstina bioloska ili proteinska. U tom slucaju se koriste hemija koja je na Alkalnoj bazi, a u vecini slucajeva u nasem svetu se to nazivaju APC (All Purpase Cleaner) ili sretstva za sve povrsine i to su blaga alkalna sretstva sa kojima ce te 90% prljavstina resiti u svome automobilu. Isto tako u vecini slucajeva ta sretstva se mogu koristiti i na plastici i kozi i tkanini bez straha da mozete bilo sta da krene po zlu. I kod odredjenih fleka cemo odgovoriti posebno na pitanje dalje.

Šta mi je sve potrebno za čišćenje enterijera

Kao i u svakom poslu potreban vam je alat. Naravno ako ste kod kuce ili tek počinjete vaš izbor će biti ograničen. Ali par dobrih mikrofiber krpa, par četkica (detailing četkica) i par četkica za zube (tako je četkica za zube je vrlo korisna i praktična) i sa ovim možete očistiti 90% površina bez problema u vašem automobilu. Ako ste profesionalac verovatno ćete imati pristup kompresovanom vazduhu, nekim alatkama kao sto su Tornador i Rotador, specijalne četkice za plastiku, tkaninu i kožu. Ali kao svaki zanat što više alata to će vama posao biti lakši.

Na šta moramo paziti pri pranju enterijera

I ako se ne čini da unutar automobila ima dosta osetljivih mesta na koja morate paziti kako ne bi oštetili površinu. Glavne stvari na koje morate da pazite su  tkanina na vratima, da se ne odlepi kada je čistite, pošto se to uglavnom dešavai kada je previše nakvašena površina. Isto važi za tkaninu na nebu. Još jedan osetljiv deo su prekidači za podizanje prozora ili na instrument tabli, sedištu, u suptini gde god ima struje jer opet ako previše “pokvasite” i vlaga se zavuče iza prekidača, ona zna jako veliku pometnju da napravi i u najgorem slučaju da vam onesposobi taj prekidač. Isto važi i za kilometar sat ili multimediju. Tako da obratite na količinu vode koju koristite i potrudite se da je brzo uklonite.

Kako ukloniti miris dima od cigareta

Na žalost u kućnoj upotrebi nema puno načina kako ovo možete sami da uradite. Možete da umanjite miris, ali bez odredjenih alata ovo je skoro nemoguće. Pre svega naravno, potrebno je da se dobro očiste sve površine enterijera (ali dim ulazi tamo i gde vi ne možete da doprete) i onda u posudicu stavite sunđer i natopite ga sirćem i ostavite u autu ispod sedišta, upalite cirkulaciju vazduha i to će donekle ublažiti miris. 

Druga stvar koristite Ozon Generator i to će vam pomoći u potpunosti. I ovde moramo da napomenemo, nemojte koristiti one “bombice” za kola (onu hemiju što stisnete i ona prska unutar auta dok vama ventilaciaj radi). To će vam samo pomešati miris cigareta sa tim sredstvom i nećete dobiti nista.

Kako ukloniti dlake od kućnih ljubimaca

Za ovo nemate “sredstvo” ili magično rešenje. Postoji četka sa kojom ćete lakše “skupiti” dlake ili sa njom lakše “izvući” dlake iz tkanine ali na žalost pored toga nema vam više pomoži. Zato ukoliko imate kućnog ljubimca, volite ga voziti u autu, važno je da što češće čistite i održavate vaš enterijer odnosno s redovno skupljate dlake kako se one ne bi zavukle duboko u enterijer. I sama dlaka zna da ispušta razne mirise.

Kako ukloniti zvaku iz tkanine

 Imate više izbora nego uklanjanja dlaka. Možete sa kockicom leda da “stvrdnete” žvaku i ona ce se samo raspasti. Na kraju je samo pokupite. Takođe možete paročistačem da je “omekšate” i pokupite  mikrofiber krpom. Ako ste profesionalac onda imate sredstvo kao što je CarPro TarX (sredstvo koje je isključivo namenjeno za katran, smolu i lepak) i samo ga malo poprskate, sacekate malo i čupate ili trljate napolje.

Kako sušiti enterijer posle čišćenja

Ako je temperatura preko 18C, enterijer bi trebalo vrlo brzo da se osuši, ukoliko samo otvorite vrata. Ako vam je površina natopljena, možete ukljucite auto da radi, stavite na najaču temperaturu i na najače duvanje na noge. Ostavite auto da radi 30-45 min. Možete koristiti razne načine kao što su industriski kalorifer, hobotnica…

Ućebana sedišta, kako rešiti?

Kada bi pod lupom ili mikroskopom pogledali tkaninu videli bi da je to mnogo malih vlakana spojeno u jedno vlakno i ta vlakna u veća vlakna. Nekada od samog korisćenja automobila i trenja površine, tkanina zna se “ućebati” ali većinom se dešava zbog neadektavnog čišćenja površine. Tačnije, iščupa se sitno tkanijne sa površine, pa se ućeba. U tom slučaju, potrebno je da “šišate” površinu. To je sada “visak” materijala i potrebno ga je skratiti. Da li sa makazama ili masinicom ili čak ko ste hrabri ziletom.

 Kako ukloniti ogrebotine sa plastike

Ogrebotina je fizičko oštećenje odnosno uklonjen deo površine. Pa onda kada želite da “uklonite” tu ogrebotinu to je baš teško, cak nemoguće. Jedino što možete da uradite je da očistite lepo površinu i zaštitite je sretstvom za plastike i time ćete vizuelno umanjiti efekat te ogrebotine. Postoji metoda sa fenom na topao vazduh (industriski) ali to je komplikovana i rizična metoda, zahteva mnogo vežbe i zavisi od materijala na kom radite.

Kako očistiti ventilaciju

To je jedno od najupadljivijih mesta u automobilu i nešto sto mnogi prvo zapaze, pa ako je zapuštano odmah će primetiti nečistoću ili prašinu. Možete vrlo jednsotavno očititi ako je površina samo prašnjava. Potrebna vam je deblja cetkica, kojom samo da predjete preko ventilacije i očistićete je. Ako imate kompresovani vazduh, on će vam olakšati čišćenje, a u najtežem slučaju ako je bas prljavo i masno, možete da uzmete APC (All Purpose Cleaner - Univerzalno sredstvo) naprskate na četkicu i pređete preko ventilacije i izduvate napolje.



Napravljeno pre 10 meseci