Objave > Svetla za detailing, poliranje i dubinsko pranje

Svetla za detailing, poliranje i dubinsko pranje pranje dubinsko

Svetlo odnosno rasveta za detailing je u većini poslova neophodan i bitan faktor za rad, te često možete čuti “nikad dosta svetla”. Tako je i u detailingu, potrebno vam je dovoljno svetla za poliranje automobila. Takođe ćete čuti da je “najbolje svetlo, dnevno svetlo”. Tu ima istine, jer je ono ujedno i najveći izvor svetlosti. Međutim, dnevno svetlo u mnogome otežava proces poliranja, pa vam je potreban tamniji prostor, a za održavanje, popravku i čišćenje enterijera vam treba što više svetlosti, dnevna svetlost.

Koje svetlo je najbolje za detailing?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, mi ćemo se potruditi da odgovorimo na njega u ovom postu, ali napominjemo da postoje razna mišljenja u indistriji i da je ovo naš stav, na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva. 

Za početak želimo da navedemo da pored dugogodišnjeg iskustva u detailingu, učestvovali smo u organizaciji osvetljavanja nekoliko prostora za detailing, radili u različitim uslovima, stoga dajemo sebi pravo da pišemo na ovu temu. Pa da krenemo...

Osvetljenje za dubinsko pranje

Nakon decenije iskustva, mnogo potrošenog novca na razno osvetljenje, činilo nam se da nikada nećemo pronaći rasvetu koja će nam odgovarati u potpunosti. Svako detailing svetlo koje smo koristili je ispunjavalo neki zadatak, ali je uvek nešto falilo ili nam smetalo. Pokušavali smo sa reflektorima na stalcima, neonkama koje vise sa neba automobila, sa malim reflektorima na akumulator i na žalos nikada nismo bili zadovoljni.

Iz te potrebe za boljim rešenjem osvetljenja, pre jeno 6-7 godina (kada je malo toga bilo dostupno i pristupačno) bacili smo se u potragu za boljim rešenjem. Naišli smo na lampu za glavu I-VIEW odnosno I-MATCH 2, firme Scangrip. Poredeći je sa konkurencijom, ova lampa bila je bar dva-tri puta skuplja. Ipak, brzo nakon toga je krenula i Scangrip akcija te je i ova lampa za glavu bila na sniženju, što smo mi iskoristili i poručili jedan komad za probu. 

 

Ovo će se ispostaviti kao odličan korak koji smo napravili, jer nam je ova Scangrip lampa promenila proces osvetljenja iz osnova. Lampa ima ugao osvetjenja 120c što je naspram konkurencije sigurno tri puta širi ugao, što je ujedno i prednost ove lampe, jer kada god je upalite, osvetli vam ceo videokrug. Stoga slobodno možemo reći da je ona jedino što vam je neophodno za dubinsko čišćenje ili za rad na motornom prostoru, kada je rasveta u pitanju. 

Jedina mana ove I-MATCH 2 lampe koju možemo da izdvojimo je baterija. U režimu rada od 100% osvetljenja ona izdrži 4h konstantno rada a u režimurada od 50% možete je koristiti do 6 sati. Mi smo rešili taj problem tako što u svojem arsenalu imamo dve lape za korišćenje :) 

Osvetljenje za poliranje

Rasvetu za poliranje automobila možemo podeliti u kategorije; rasveta za početnike i rasveta za profesionalce.

Rasveta za detailing početnike

Naš savet za sve vas koji počinjete u svetu detailinga i na ograničenom budžetu ste, da krenete sa četiri LED reflektora od 10W i stavite ih jedan uz drugi po dužini. To će vam odgovarati za poliranje stranica automobila. Za krov i haubu predlažmo da uzmete još jean LED reflektor ali od 20W koji ćete držati na stalku kako bi osvetlli krov i haubu. 

Ukoliko imate mao veći budžet, naša preporuka bi onda bila da krenete sa Scangrip Colormatch R, malim reflektorom na akumulator, sa magnetnom podlogom i spektrom osvetljenja od 3K do 6.2K.

Rasveta za detailing profesionalce

 

Ove preporuke važe i za početnike naravno, ali vodimo se time da u početku nećete ulagati veće količine novca, dok ne razradite posao a ovo je već ozbiljnija i skuplja oprema. 

Bez razmišljanja možemo odmah da preporučimo Scangrip Multimatch 3 i Sangrip Multimatch 8. Multimatch 3 preporučujemo za rd na stranicama, bokovima a Multimatch 8 kao statično svetlo koje stoji u ćošku i osvetljava gornji deo automobila (krov, haubu, stubove). 

Pitate se da li zaista vrede ove LED lampe toliko. Vrede! To nam je uvek odgovor kada nas neko pita. Ko god je kupio nije se pokajao jer Scangrp svetla vam omogućuju da vidite stvari koje uglavnom nećete opaziti pri dnevnom svetlu. Scangrip svoje proizvode proizvodi za industrijsku upotrebu te su ona izdržljiva i dugotrajna, ujedno imaju i mnoštvo funkcija koje će vam olakšati rad u garaži pa i na terenu. 

Scagrip Multimatch 3 i 8 imaju spektar boja od 3k do 6.2K, podešavanje jačine od 10% do 100% kao i bloetooth konekciju pa možete svetla podešavati putem mobilnog telefona. Baš zbog te svoje jedinstvenosti podesavanja “topline boje”, od žute do bele, može se koristiti za sve površine. Staro pravilo je da na tamnim bojama ide belo svetlo, dok na svetlijim bojama se koristi šuto svetlo. Sve to kako bi se lakše primetila oštećenja površine odnosno auto laka.

Neonske, LED cevi. 

Svi ćemo se složiti da svetla u cevima složena u strele, heksagone i slično izgledaju lepo, ali na žalost nemaju neku preteranu funkciju u smislu praktičnosti. Njihova glava funkcija je pokazivanje RIDS (random deep scratch) odnosno dubljih ogrebotina. Na žalost, sve ostalo je samo u svrhu dekora prostora, što takođe podržavamo. Lepše i lakše je raditi u sređenom prostoru ujedno izgledate ozbiljnije.

Imamo jedan primer, kolega je nedavno renovirao svoj radni prostor, gde je postavio 8 LED reflektora na plafon (3 bočno i po 1 napred i nazad), 18neonki/LED strela na plafon, u visini kukova 8 LED strela i 8 refletoa. Plus je ugrađeno 6 reflektora na pod (po 3 sa svake strane). Neko će reći to je dovoljno ili je preterano, ali posle nekoliko mesei rada njemu i dalje fali svetla u nekim situacijama.

 

To nas dovodi i do zaključka, da kada uložite toliko novca u dekorativno osvetljenje, i sve ostalo što je bitno za radni prostor, onda ulaganje u nekoliko kvalitetnih Scangrip LED svetala i nije neka stavka. Najbitnije je samo da sve što kupite od opreme, koristite i da vam ono olakšava i ubrzava posao. Često dobijamo pitanja od kupaca i kolega, kako da poprave neke greške, koje sigurno ne bi nastale da su imali kvalitetno osvetljenje i dobro videli na čemu i šta rade.



Napravljeno pre 1 godinu