.

Razlika između rotacione i ekscentrične polirke

Kao što sam naziv kaže, rotaciona mašina okreće se samo u jednom smeru po jednoj osi. Dok ekscentrična mašina i oscilira i rotira se oko 2 ose. Postoje dve vrste ekscentričnih mašina a to su slobodno rotaciona i prisilna rotaciona mašina.

Koja je najbolja mašine za poliranje

Kao u svakom zanatu ne postoji jedan najbolji alat. Svaka mašina ima svoju ulogu u ovom poslu. Rotacionu mašinu možete da gledate kao skalper a sve ostale mašine kao vojnički nož. I jedan i drugi su korisni ali svaka ima svoju ulogu. U većini slučaja i rotaciona i ekscentrična mašina vam je potrebna za savršen posao.

Šta je “pomak” kod mašine za poliranje

Kod rotacione mašine nema pomaka, jer se okreće oko svoje ose. Kod ekscentričnih mašina imate većinom 3 nivoa pomaka 9mm 15mm i 21mm. To znači koliko se sa svoje orbite pomeri centar diska/sunđera. Zato se i nazivaju ekscentrične.

Da li kupiti kinesku mašinu za poliranje?

Sve zavisi od vaših uslova i šta želite da radite sa tom mašinom. Ako vam je potrebna za poliranje vašeg automobila (i za po nekog drugara) onda vam bolje rešenje kineska mašina jer finansiski je isplatljivija a ništa lošije rezultate neće uraditi od “originala”. Naš predlog je svakako ukoliko imate mogućnosti da probate pre kupovine.

Mogu li sunđeri sa rotacione na ekscentričnu mašinu i orbnuto?

Sunđeri koji su namenjeni za rotacionu mašinu ne mogu da se stave na ekscentričnu, iz razloga što nemaju hlađenje u sredini i sama izrada sunđera nije adekvanta te se često sredina sunđera istopi. Ali zato sunđeri namenjeni za ekscentrične mašine se mogu staviti na rotacionu jer rotacionoj mašini ne smeta to što imaju hlađenje u sredini niti to što su napravljeni od druge strukture.

Da li je potrebna priprema nove mašine/sunđera za poliranje?

Mašinu možete u većini slučajeva da izvadite iz kutije i krenete da je koristite. Dok novi sunđer ipak zahteva malo pripreme. Sa obzirom da je jako bitno pripremiti nov sunđer za korišćenje (sa pripremom smanjujete kidanje samog sunđera i omogućavate optimalan rad). Potrebno je “primovati” sunđer, tačnije staviti po malo paste po celoj površini kako sunđer ne bi bio suv pri dodiru sa lakom. Za to umesto paste možete koristiti namenske lubrikante.

Kako odabrati pravu širinu sunđera?

U poliranju imate neke standarde nosača sunđera. Večinom se kreće u ovim opsezima 75mm (sunđer prečnika 80mm), 125mm (sundjer prečnika 130mm), 150mm (sundjer prečnika 150-160mm), 175mm (sunđer prečnika 180mm). Na osnovu toga uzimate adekvatan sunđer.

Kakav nosač sunđera mi treba za polir mašinu?

Kod rotacionih mašina postoji standard. I to je većinom nosač sunđera sa M14 navojem, koji odgovara na 99% mašina. Kod ekscentričnih mašina već je druga priča. Svaka brend ima svoja pravila i to ne možete mešati. Mogu se tu i tamo pronaći neke kopije koje odgovaraju ali s obzirom da nisu novčano skupi nosaci sunđera predlažemo da se uvek stavi odgovarajući nosač sunđera na odgovarajuću polir mašinu.

Da li mi se isplati uzeti mašinu bez garancije?

Ovo je komplikovano pitanje. Kao u svemu, mašini za poliranje tokom rada može se nešto desiti ali i ne mora. Dosta je samo jedna nezgoda ili nestašluk da se desi i to što ste “uštedeli” kupujući bez garancije, može da vas izađe skuplje na kraju. I vi kao majstori nemate vremena da razmišljate da li hoće ili neće. Kupujući sa garancijom, mirne glave ulazite u svaki novi posao, sve da ste pokriveni garancijom, servisom ili rezervnim delovima.

Ako se odlučim za ekscentričnu mašinu, kako da znam koji je pomak za mene?

Najbolji odgovor što možemo da ponudimo je da se proba pre kupovine, ukoliko imate tu mogucnost. Jer "pomak" je individualna stvar kako CocaCola i Pepsi. Nekome više odgovara manji, nekome veći pomak na ekscentričnoj polirci. Nama lično je najbolja kombinacina 21mm pomak mašine sa 125mm nosačem sunđera ali vama ne mora da bude.

Koja je sigurnija mašina za početnika i lakša, rotaciona ili ekscentrična?

Bez razmišljanja to možemo reći da je ekscentrična. Lakša je za upravljati/kontrolisati. Sa njom možete manje štete da nanesete i jednostavno lepse iskustvo sve ukupno gledano.

arrow_upward